Rekonstrukce a přístavba v zahradě k rodinnému domu

ZADÁNÍ

Úkolem bylo navrhnout řešení přestavby/rekonstrukce/dostavby pro pětičlenou rodinu s důrazem na typicky vesnický charakter. Pozemek se nachází v krajní části obci Tuklaty nedaleko Prahy.

KONCEPT TRADIČNÍ ČLENITOSTI

Původní členitost jednotlivých přístaveb a dostaveb navazující na hlavní objekt již charakterizují původní principy uspořádání, kde se také my inspirujeme. Jedná se o navazující kompozici hospodářských stavení (dílna, dřevník, sklad, králíkárna,chlívek, ...), které jsou k sobě přistavovány a tvoří tak harmonický prostor centrálního dvora, kde je klid a soukromí. Na tento jednoduchý princip navazujme novou zástavbou, která respektuje stávající kompozici a je situována do míst současných hospodářských částí, která jsou nyní v havarijním stavu a budou odstraněna. Tato myšlenka je dále rozvinuta. Stávající a původní dům s podkrovím u silnice projde rekonstrukcí a bude ponechán v původním stavu jak hmotovém tak charakterovém a k němu budou realizovány přístavby - vstupní přístavek s krytým parkovacím stáním + severní část s pokoji a ložnicí. Tuto kompozici dále doplňuje samostatný objekt dílny s udírnou a uzavírá tak soukromý a prostorný dvůr. Nové objekty jsou pojaty ve vesnickém duchu, ale s moderními a jasně určujícími prvky(řešení střechy, okapy, dimenze oken, čistota, atd...). Díky těmto odlišně řešeným detailům (nové vs staré) bude rozdíl patrný, ale nebude tak narušovat celkový tradiční charakter místa.

DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ

Vstupní část je řešena formou přístavku s krytým parkovacím stáním/průjezdem do dvora. V novém zádveří s toaletou je ponechán vstup do sklepních prostor a na dvůr. V původním domě v přízemí je situován hlavní obytný prostor s kuchyní a jídelnou, který je obrácen na jižní stranu směrem do ulice. Nad prostorem kuchyně a jídelny je využit prostor pro pracovnu a možné přespání. Obytný prostor je pak otevřený do krovu, s vyšší výškou místnosti roste na důležitosti a zpříjemňuje tak samotný pobyt v místnosti. V navazující severní části jsou pak umístěny pokoje pro děti, ložnice rodičů, hygienické zázemí a technická místnost. Všechny obytné prostory jsou obráceny do dvora a zahrady a mají tak výhled do soukromé zeleně. Spojovací chodba s vestavěnými úložnými prostory propojuje jednotlivé části a je přirozeně osvětlena horním prosklením. Západní světlo je dále distribuováno přes trakt s úložnými prostory do koupelny,pokojů i ložnice. Dílna se skladovacími prostorami a udírnou je řešena samostatným objektem.

DVŮR A ZAHRADA

Kompozice původního domu, jednotlivých přístaveb a samotné dílny vytváří další typicky vesnický prvek - dvůr. Tato soukromá polouzavřená část na jedné straně volně přechází ve východní zahradu s vzrostlými stromy.

Přístavba v zahradě

místo: Tuklaty
klient: soukromá osoba
studie: prosinec 2013
autoři: Michal Rouha, Martin Chlanda, Jana Fischerová
spolupráce: -
dokončení: -
stávající stav: realizace