Zadání

Pozemek se nachází v rozvojové zóně Dobříše. Plocha parcely je zhruba 1040 m2 a mírně se svažuje směrem k východu. Přáním klienta byl přízemní rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu s důrazem na reprezentativnost, případně i menší extravaganci v společenských prostorách domu.

Koncept

Během úvah o rodinném domě jsme se neustále zmítali mezi dvěma póly. Dům měl být otevřený do zahrady, ideálně jsme chtěli, aby se zahrada s domem doslova prolínala. Požadavkem investora však byla kompaktní hmota domu.

Řešení

Dům je umístěn v severovýchodní části pozemku, aby bylo možné využívat nejlépe orientovanou část zahrady. Pevná forma domu je dána střešní deskou. Pod ní se ale hmota domu rozpadá do jednotlivých zón: intimní zóna obsahuje ložnice a garáž. Je pojata jako pevnost - racionální, pravidelná a solidní. Oproti tomu společenská zóna je otevřená, prosklená, vymezena organickým tvarem. Je zde umístěna kuchyňská linka, jídelní stůl, posezení u krbu a televizní kout. Třetí část domu tvoří technické zázemí. Mezi těmito zónami je komunikační prostor, který se prolíná se zahradou, která tak v podstatě prochází celým domem. Aby byl tento dojem ještě umocněn, je ve středu celé dispozice, ve společenském prostoru, navrženo oválné atrium, které zároveň prosvětluje střední část domu.   

Bungalov v Dobříši

místo: Dobříš
klient: soukromá osoba
studie: červen 2012
autoři: Jana Fischerová
spolupráce: Pavel Zezula
dokončení: -
stávající stav: DUR+DSP